Modernizacja kształcenia zawodowego
Kursy w Zespole Szkół Technicznych w Lubsku
- 06-07-2017
- drukuj
Kurs Barista
Kurs Barista - to połączenie zajęć praktycznych z teoretyczną nauką o kawie, jej gatunkach, sposobach rozróżniania, parzenia i profesjonalnym sprzęcie. Przekazuje kompleksową wiedzę i przygotowanie do pracy w kawiarni. Jest też podstawą do dalszego rozwoju i startu w zawodach. Uczestnicy Kursu zapoznają się z zaparzaniem perfekcyjnego espresso, czynnikami warunkującymi ten proces oraz zagrożeniami, jakie niesie złe podejście do parzenia kawy. Nauczą się także sztuki spieniania mleka i właściwego łączenia go z idealnie zaparzanym espresso.
Carving
Carving - to piękna sztuka kulinarna rzeźbienia w owocach i warzywach, która uczy cierpliwości. Na kursie podstawowym kursanci oprócz drobnych kwiatków rzeźbią własnoręcznie kwiat tajski w melonie a także róże w arbuzie. Swoje wszystkie prace kursanci wykonują nożem syjamskim.
Kurs kelnerski
Kurs kelnerski dzieli się na dwa etapy. W pierwszym etapie przedstawiane są zasady obsługi gości indywidualnych. Duży nacisk kładzie się na restauracyjny savoir vivre oraz techniczne umiejętności słuchaczy. Kurs zawiera takie elementy jak: obsługa konsumenta, serwis dań, serwis wina, serwis champagne i inne istotne zagadnienia.
Podczas drugiego etapu kursu przybliżane są zagadnienia związane z obsługą imprez okolicznościowych, organizacji bankietów, obsługi konferencji, przerw kawowych i innych istotnych zagadnień związanych z obsługą imprez zorganizowanych.
Podczas drugiego etapu kursu przybliżane są zagadnienia związane z obsługą imprez okolicznościowych, organizacji bankietów, obsługi konferencji, przerw kawowych i innych istotnych zagadnień związanych z obsługą imprez zorganizowanych.
Kurs barmański I-go stopnia
Kurs barmański I-go stopnia pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy za barem. Program kursu podzielony jest na dwie części.
Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę klasyfikacji alkoholi wraz z degustacją, naukę przygotowywania z nich drinków i koktajli.
Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania napojów mieszanych, elementy obsługi klienta, elementy sprzedaży, podstawy flair oraz organizację pracy za barem.