Wydarzenia
XXV Lubuskie Święto Plonów
- 02-09-2024
- drukuj
31 sierpnia 2024 r. w Łagowie (gmina Dąbie) odbyło się XXV Lubuskie Święto Plonów, czyli dożynki województwa lubuskiego, podczas których dziękowano rolnikom za całoroczny trud pracy, a przy okazji rozstrzygnięto konkurs na najpiękniejszy wieniec dożynkowy w kategoriach: wieńca tradycyjnego i wieńca współczesnego oraz wyłoniono lubuskiego zwycięzcę konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”.
Uroczystości dożynkowe, w których powiat żarski reprezentował Wicestarosta Wojciech Kasprów, rozpoczęły się polową Mszą św. w intencji rolników koncelebrowaną przez ks. biskupa diecezji zielonogórsko-gorzowskiej Tadeusza Lityńskiego. Po okolicznościowych przemówieniach, w których dziękowano rolnikom za trud pracy, za zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego oraz za stawianie czoła wzywaniom związanym m.in. z warunkami atmosferycznymi, podzielono się dożynkowym chlebem i rozstrzygnięto wojewódzki konkurs na najpiękniejszy wieniec dożynkowy.
W kategorii wieńca tradycyjnego zwyciężyło sołectwo Nowa Jabłonna (gmina Niegosławice, powiat żagański), które będzie reprezentowało województwo lubuskie na Dożynkach Prezydenckich w Spale. Natomiast w kategorii wieńca współczesnego pierwsze miejsce zdobyło sołectwo Mesze (gmina Kolsko, powiat nowosolski). Wieńce reprezentujące powiat żarski – tradycyjny wypleciony przez Koło Gospodyń Wiejskich w Zajączku (Sołectwo Zajączek – Tyliczki, gmina Lipinki Łużyckie) oraz współczesny autorstwa Zespołu Śpiewaczego Wesoła Gromada z Mirostowic Górnych ( Sołectwo Mirostowice Górne, gmina Żary) - otrzymały wyróżnienia.
Podczas XXV Lubuskiego Święta Plonów rozstrzygnięto również wojewódzki etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, w którym swoją pozycję bardzo mocno zaznaczyło Koło Gospodyń Wiejskich w Dębince z przepyszną potrawą „Dzikie baraszki (paraniochy) we lnie, czyli drożdżowe pierogi z gulaszem z dziczyzny i olejem lnianym”. Jednakże to Koło Gospodyń Wiejskich " Wianeczki" z Kotowic ze swoją popisową potrawą- zrazy z dzika będzie reprezentowało województwo lubuskie podczas finału Konkursu Kulinarnego " Bitwa Regionów" w Warszawie.
Wojewódzkie Dożynki w Łagowie przyciągnęły licznych wystawców związanych z rolnictwem, rękodziełem czy kulinariami, a całość uświetniły występy artystyczne zespołów ludowych i folklorystycznych.
Udział w wojewódzkich dożynkach wzięli m.in.: marszałek województwa lubuskiego Marcin Jabłoński, wicemarszałkowie województwa Sebastian Ciemnoczołowski i Grzegorz Potęga, członek Zarządu Województwa Lubuskiego Zbigniew Kołodziej, przewodnicząca Sejmiku Województwa Lubuskiego Anna Synowiec, wojewoda lubuski Marek Cebula, wiceprzewodniczący Sejmiku Anna Chinalska i Edward Fedko, radni Województwa Lubuskiego m.in.: Jarosław Dowhan, Tomasz Siemiński i Leszek Turczyniak, posłanka na Sejm RP Maja Nowak, poseł na Sejm RP Stanisław Tomczyszyn, senator Mirosław Różański oraz samorządowcy z terenu całego województwa lubuskiego.